جشن آغاز امامت امام زمان (عج)

 به کتب روایی که مراجعه می‌کنیم، می‌بینیم که آغاز امامت امام زمان (عج) مقارن است با شهادت امام حسن عسکری علیه السلام ،یعنی به محض شهادت امام حسن عسکری امام بعد به امامت می‌رسند و شهادت ایشان نقطه آغاز امامت حضرت مهدی عج است. (أصول الکافی/ ترجمه کمره‏اى، ج‏۲، ۸۷۱)

عده‌ای هم معتقدند که روز شهادت امام حسن عسکری علیه‌السلام روز نهم ربیع الاول است که این قول مشهور نیست و در این منابع هم همان روز شهادت امام حسن عسکری علیه‌السلام را روز آغاز امامت امام زمان عج می‌دانند. ( الغیبه( للنعمانی) / ترجمه فهرى، متن، ص: ۱۹۷)

چرا روز نهم ربیع را جشن می‌گیریم؟

قبل از پاسخ باید به این نکته بسیار مهم اشاره کنیم که تعیین امامت امامان دوازده‌گانه از طرف خداوند متعال بوده است. چرا که مسأله امامت یک مسأله الهی است و جانشین پیامبر (صلی الله علیه و آله) باید از طریق وحی به پیامبر (صلی الله علیه و آله) تعیین گردد، امام یک رهبر عادی نیست که فقط به اداره کشور و حفظ مرزهای آن بپردازد، بلکه وی علاوه بر این وظیفه، وظایف خطیر دیگری مانند تفسیر قرآن، بیان احکام، پاسخگویی به سوالات اعتقادی مردم، و جلوگیری از هر نوع انحراف در عقیده و تحریف در شریعت دارد. و انجام این وظایف خطیر در گرو داشتن علمی گسترده و خطاناپذیر است. و افراد عادی چنانچه متصدی این گونه امور گردند، از خطا و اشتباه مصون نخواهند بود.

در هنگام وفات پیغمبر از وى پرسیدم اگر شما از دنیا رفتى به که رجوع کنیم؟ پیغمبر اشاره کردند به طرف على بن ابى طالب و فرمودند: وى با حق است و حق هم با اوست، بعد از او هم یازده نفر امام خواهند آمد که اطاعت آنان واجب است، همان‌گونه که اطاعت از من واجب است.

با توجه به این مطلب شناخت امام(علیه السلام) از دو راه امکان‌پذیر است:

الف: پیامبر(صلی الله علیه و آله) به فرمان خدا بر امامت امام معین تصریح کند

پیامبر اکرم در مواضع مختلف به امامت امامان دوازده گانه اشاره کرده اند و منابع شیعه و سنی به تفصیل نقل کردند. به عنوان مثال: عبایه بن ربعى از ابن عباس روایت کرده که وى گفت: در هنگام وفات پیغمبر از وى پرسیدم اگر شما از دنیا رفتى به که رجوع کنیم؟ پیغمبر اشاره کردند به طرف على بن ابى طالب و فرمودند: وى با حق است و حق هم با اوست، بعد از او هم یازده نفر امام خواهند آمد که اطاعت آنان واجب است، همان‌گونه که اطاعت از من واجب است. (زندگانى چهارده معصوم علیهم السلام/ ترجمه إعلام الورى، ص: ۵۰۲)

حضرت رسول صلی الله علیه و آله فرمود: جانشینان و اوصیای من که پس از من در میان مردم حجت‌‏هاى پروردگار هستند دوازده نفرند، اول آنها برادرم هست و آخرین آنان هم پسرم خواهد بود، عرض کردند: یا رسول اللَّه برادرت کیست؟ فرمود: على بن ابى طالب، عرض کردند: فرزندت کدام است؟ فرمود فرزندم مهدى است که خداوند به وسیله او دنیا را پر از عدل و داد می‌کند پس از این که از ظلم و ستم پر شده باشد. (زندگانى چهارده معصوم علیهم السلام/ ترجمه إعلام الورى، متن،۵۱۱)

ب: امام پیشین بر امامت امام بعدی تصریح کند

امامت پیشوایان دوازده‌گانه شیعه از هر دو راه ثابت شده است. هم پیامبر(صلی الله علیه و آله) طبق روایات بر امامت آنان تصریح کرده است، و هم هر یک از ائمه (علیهم‌السلام)، امام بعد از خویش را معرفی نموده است. (صحیح البخاری، ج ۹، ص ۸۱، باب الاستخلاف/ صحیح مسلم، ج ۶، ص ۳ کتاب الأماره/ مسند احمد، ج ۵، ص ۸۶ و ۱۰/ مستدرک الحاکم، ج ۳، ص ۱۸/بحارالانوار، ج۳۶، ص ۲۶۶.)

شایسته است که در این روز برای سلامتی امام زمان علیه السلام و تعجیل در فرج ایشان دعا کنیم، و با امام خود تجدید بیعتی داشته باشیم در اعتلای اسلام و عمل به وظایف مسلمانیمان.

با توجه به ادله‌ای که بیان کردیم به این نتیجه می‌رسیم که امامت امام زمان چون سایر امامان علیهم السلام یک امر انتصابی از طرف خداوند متعال بوده است و مثل سایر امامان به امامت رسیدن ایشان هم مقارن با شهادت امام پیش از خود بوده است. به عبارت دیگر امامت ودیعه‌ای الهی است در دست یک امام که هنگام عروج به جوار باری‌تعالی آن را به امام بعد از خود می‌سپارد بدون هیچ فاصله و انقطاع زمانی حتی یک لحظه.

منبع: خبرآنلاین

114

کامنت‌ها بسته هستند.